liczby 27,x,y,8 twórzą w podanej kolejnosci
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
liczby 27,x,y,8 twórzą w podanej kolejnosci
liczby 27,x,y,8 twórzą w podanej kolejnosci ciag geometryczny wyznacz x i y
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: liczby 27,x,y,8 twórzą w podanej kolejnosci
\( \begin{cases} \frac{8}{y} = \frac{y}{x} \\ \frac{y}{x}= \frac{x}{27} \end{cases} \)
(...)
\( \begin{cases}x=18\\y=12 \end{cases} \)
- Jerry
- Expert
- Posty: 3528
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: liczby 27,x,y,8 twórzą w podanej kolejnosci
Albo:
\( \begin{cases}x=27\cdot q\\ y=27\cdot q^2\\ 8=27\cdot q^3 \end{cases} \)
czyli \(
q=\frac{2}{3}\)
i do \(x,\ y\) blisko...
Pozdrawiam
\( \begin{cases}x=27\cdot q\\ y=27\cdot q^2\\ 8=27\cdot q^3 \end{cases} \)
czyli \(
q=\frac{2}{3}\)
i do \(x,\ y\) blisko...
Pozdrawiam