Kilka przykładów z granicami

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Adrian47
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 30 sty 2020, 10:31
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Kilka przykładów z granicami

Post autor: Adrian47 »

Witam po raz drugi. Znalazłem kilka innych przykładów z którymi nie mogę sobie poradzić :)
  • \(\Lim_{x\to \infty} 2n+5 - \sqrt{4n^2 + 3n}\)
  • \(\Lim_{x\to \infty} \sqrt[n]{3^n + \pi ^n}\)
  • \(\Lim_{x\to \infty} \sqrt[n]{3^n + 2^n + 5^n}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Kilka przykładów z granicami

Post autor: eresh »

Adrian47 pisze: 31 sty 2020, 12:35 Witam po raz drugi. Znalazłem kilka innych przykładów z którymi nie mogę sobie poradzić :)
  • \(\Lim_{x\to \infty} 2n+5 - \sqrt{4n^2 + 3n}\)
\(\Lim_{n\to \infty} 2n+5 - \sqrt{4n^2 + 3n}=\Lim_{n\to\infty}\frac{(2n+5 - \sqrt{4n^2 + 3n)}(2n+5 + \sqrt{4n^2 + 3n})}{2n+5 + \sqrt{4n^2 + 3n}}=\Lim_{n\to\infty}\frac{4n^2+20n+25-4n^2-3n}{2n+5 + \sqrt{4n^2 + 3n}}=\\=\Lim_{n\to\infty}\frac{17+\frac{25}{n}}{2+\frac{5}{n}+\sqrt{4+\frac{3}{n}}}=\frac{17}{2+2}=\frac{17}{4}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Kilka przykładów z granicami

Post autor: eresh »

Adrian47 pisze: 31 sty 2020, 12:35 Witam po raz drugi. Znalazłem kilka innych przykładów z którymi nie mogę sobie poradzić :)
  • \(\Lim_{x\to \infty} \sqrt[n]{3^n + \pi ^n}\)
\(\sqrt[n]{\pi^n}\leq\sqrt[n]{3^n+\pi^n}\leq\sqrt[n]{2\pi^n}\\
\Lim_{n\to\infty}\sqrt[n]{\pi^n}=\pi\\
\Lim_{n\to\infty}\sqrt[n]{2\pi^n}=\pi\)

więc na mocy twierdzenia o trzech ciągach \(\Lim_{n\to \infty} \sqrt[n]{3^n + \pi ^n}=\pi\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Kilka przykładów z granicami

Post autor: eresh »

Adrian47 pisze: 31 sty 2020, 12:35 Witam po raz drugi. Znalazłem kilka innych przykładów z którymi nie mogę sobie poradzić :)
  • \(\Lim_{x\to \infty} \sqrt[n]{3^n + 2^n + 5^n}\)
\(\Lim_{n\to \infty} \sqrt[n]{3^n + 2^n + 5^n}\\
\sqrt[n]{5^n}\leq \sqrt[n]{3^n + 2^n + 5^n}\leq \sqrt{3\cdot 5^n}
\Lim_{n\to \infty} \sqrt[n]{5^n}=5\\
\Lim_{n\to \infty} \sqrt{3\cdot 5^n}=5\\\)

na mocy twierdzenia o trzech ciągach \(\Lim_{n\to \infty} \sqrt[n]{3^n + 2^n + 5^n}=5\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Kilka przykładów z granicami

Post autor: radagast »

W przykładach 2 i 3 można też wyłączyć przed pierwiastek \(\pi\) w 2) i \(5\) w 3). Wtedy nieco łatwiej :).
ODPOWIEDZ