Kilka zadań z ciągów

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Adrian47
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 30 sty 2020, 10:31
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Kilka zadań z ciągów

Post autor: Adrian47 »

Witam. Mógłby mi objaśnić ktoś jak obliczyć te granice? Bo Wolfram głupieje :D
  • \( a_n = \sqrt{(n^2 + 5n + 1)} - \sqrt{(5n^2 - n)}\)
  • \( a_n =(\frac{3n-7}{3n+5})^{4n+3}\)
  • \( \Lim_{x\to 0} f(x)=\frac{sin4x}{5x^2 + 3x}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Kilka zadań z ciągów

Post autor: eresh »

Adrian47 pisze: 30 sty 2020, 10:46 Witam. Mógłby mi objaśnić ktoś jak obliczyć te granice? Bo Wolfram głupieje :D
  • \( a_n = \sqrt{(n^2 + 5n + 1)} - \sqrt{(5n^2 - n)}\)
\(a_n = \sqrt{(n^2 + 5n + 1)} - \sqrt{(5n^2 - n)}=\frac{\sqrt{(n^2 + 5n + 1)} - \sqrt{(5n^2 - n)})(\sqrt{(n^2 + 5n + 1)} + \sqrt{(5n^2 - n)})}{\sqrt{(n^2 + 5n + 1)} + \sqrt{(5n^2 - n)}}=\\=\frac{n^2+5n+1-5n^2+n}{\sqrt{(n^2 + 5n + 1)} + \sqrt{(5n^2 - n)}}=\frac{-4n^n+6n+1}{\sqrt{(n^2 + 5n + 1)} + \sqrt{(5n^2 - n)}}=\frac{n^2(-4+\frac{6}{n^2}+\frac{1}{n^2})}{n(\sqrt{1+\frac{5}{n}+\frac{1}{n^2}}+\sqrt{5-\frac{1}{n}})}=\\=\frac{n(-4+\frac{6}{n^2}+\frac{1}{n^2})}{(\sqrt{1+\frac{5}{n}+\frac{1}{n^2}}+\sqrt{5-\frac{1}{n}})}\to [\frac{\infty\cdot (-4)}{\sqrt{1}+\sqrt{5}}]=-\infty\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Kilka zadań z ciągów

Post autor: radagast »

Adrian47 pisze: 30 sty 2020, 10:46
  • \( \Lim_{x\to 0} f(x)=\frac{sin4x}{5x^2 + 3x}\)
\( \Lim_{x\to 0} f(x)=\Lim_{x\to 0}\frac{\sin 4x}{5x^2 + 3x}=\Lim_{x\to 0}\frac{\sin 4x}{4x} \frac{4x}{5x^2 + 3x} =\Lim_{x\to 0}\frac{\sin 4x}{4x} \frac{4}{5x + 3} = \frac{4}{3} \)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Kilka zadań z ciągów

Post autor: radagast »

Adrian47 pisze: 30 sty 2020, 10:46
  • \( a_n =(\frac{3n-7}{3n+5})^{4n+3}\)
\( \Lim_{x\to \infty } (\frac{3n-7}{3n+5})^{4n+3}= \Lim_{x\to \infty } (\frac{3n+5-12}{3n+5})^{4n+3}=\Lim_{x\to \infty } (1-\frac{12}{3n+5})^{(3n+5) \frac{4n+3}{3n+5} }=e^{-12 \cdot \frac{4}{3}}=e^{-16} \)
ODPOWIEDZ