Jak rozwiązać tą granice bez wyciągania 2 przed nawias w liczniku?
\( \Lim_{x\to \infty } \frac{2-1^x}{ \frac{3}{2}- \frac{1}{2}^x } \)
granica ciągów
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: granica ciągów
owszem, ale tu podstawą jest 1, a nie wyrażenie dążące do 1 (przypuszczam, że źle przepisałeś przykładzik)
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: granica ciągów
No to jeszcze tak można to rozumieć
\( \Lim_{x\to \infty } \frac{2-1^x}{ \frac{3}{2}- \frac{1}{2}^x }= \frac{2-1}{ \frac{3}{2}- \frac{1}{2} } =\frac{2-1}{ \frac{3}{2}- \frac{1}{2} }= 1 \)
Nijak nie chce być \( \frac{4}{3} \)
żeby to było \( \frac{4}{3} \) to \(1^x\) musi dążyć do 0 , no i ten nawias, o, który początkowo uzupełniłam Twój zapis misi być.
\( \Lim_{x\to \infty } \frac{2-1^x}{ \frac{3}{2}- \frac{1}{2}^x }= \frac{2-1}{ \frac{3}{2}- \frac{1}{2} } =\frac{2-1}{ \frac{3}{2}- \frac{1}{2} }= 1 \)
Nijak nie chce być \( \frac{4}{3} \)
żeby to było \( \frac{4}{3} \) to \(1^x\) musi dążyć do 0 , no i ten nawias, o, który początkowo uzupełniłam Twój zapis misi być.
Re: granica ciągów
To jest postać wyjściowa granicy. Obliczyłem sumy kolejno w liczniku: \( \frac{1- \frac{1}{2}^n }{ \frac{1}{2} } \) oraz w mianowniku: \( \frac{1- \frac{1}{3}^n }{ \frac{2}{3} } \). Jeśli policzymy granicę w takich postaciach to wychodzi \(\frac{4}{3}\) ale pomnożyłem wyrażenia w obu przypadkach przez odwrotność mianownika i dostałem wcześniej wspomnianą postać. Ktoś przytomnie powie, że przecież wyszedł mi wynik ale zawsze doprowadzam wyrażenia do najprostszych postaci, a w tym przypadku nie wiem jak policzyć granicę z ostatecznej postaci bo wyjmowanie 2 przed nawias wydaje się trochę nienaturalne i wydaje mi się że jest inna metoda żeby to rozwiązać.
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: granica ciągów
\( \Lim_{x\to \infty } \frac{1+ \frac{1}{2}+ \frac{1}{2^2} +...+ \frac{1}{2^n} }{1+ \frac{1}{3}+ \frac{1}{3^2} +...+ \frac{1}{3^n} }= \Lim_{x\to \infty } \frac{\frac{1}{1-\frac{1}{2}} }{\frac{1}{1-\frac{1}{3}} } = \frac{2}{ \frac{3}{2} }= \frac{4}{3} \)