Wyznacz wartość parametru p dla której granicą ciągu \( a_n=\dfrac{pn+1}{(p+1)n+1} \) jest \(g\).
\(g= -2\)
\(g= -\infty \)
Granica ciągu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 33
- Rejestracja: 15 wrz 2019, 19:29
- Podziękowania: 20 razy
- Płeć:
Granica ciągu
Ostatnio zmieniony 16 sty 2020, 19:32 przez grdv10, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa LaTeX-a
Powód: Poprawa LaTeX-a
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re: Granica ciągu
Licząc granicę wyłączasz w liczniku i w mianowniku \(n\),a potem skracasz ułamek.
\( \Lim_{n\to \infty}\frac{n(p+\frac{1}{n})}{n(p+1+\frac{1}{n})}=\Lim_{n\to \infty}\frac{p+\frac{1}{n}}{p+1+\frac{1}{n}}=\frac{p}{p+1}\)
Dalej już masz od szw1710.
\(\frac{p}{p+1}=2\\2p+2=p\\p=-2\\a_n=\frac{-2n+1}{-1n+1}\)
b)
\(\frac{p}{p+1}\;\; \to \;\;-\infty\)
Tu licznik i mianownik muszą być różnych znaków i mianownik musi zmierzać do zera
\(p+1\; \to \;0\;\;\;\;gdy\;\;\;\;\;p\; \to \;-1\\Ale\\p\;\; \to \;-1^-\;\;\;wtedy\;\;\frac{p}{p+1}\; \to \;+\infty\\Jedynie\;gdy\;\;p\; \to \;-1^+\\to\\\frac{p}{p+1}\; \to \;-\infty\)
\( \Lim_{n\to \infty}\frac{n(p+\frac{1}{n})}{n(p+1+\frac{1}{n})}=\Lim_{n\to \infty}\frac{p+\frac{1}{n}}{p+1+\frac{1}{n}}=\frac{p}{p+1}\)
Dalej już masz od szw1710.
\(\frac{p}{p+1}=2\\2p+2=p\\p=-2\\a_n=\frac{-2n+1}{-1n+1}\)
b)
\(\frac{p}{p+1}\;\; \to \;\;-\infty\)
Tu licznik i mianownik muszą być różnych znaków i mianownik musi zmierzać do zera
\(p+1\; \to \;0\;\;\;\;gdy\;\;\;\;\;p\; \to \;-1\\Ale\\p\;\; \to \;-1^-\;\;\;wtedy\;\;\frac{p}{p+1}\; \to \;+\infty\\Jedynie\;gdy\;\;p\; \to \;-1^+\\to\\\frac{p}{p+1}\; \to \;-\infty\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.