Sumy ciągów

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rubbishbin_
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 15 wrz 2019, 19:29
Podziękowania: 20 razy
Płeć:

Sumy ciągów

Post autor: rubbishbin_ »

Pierwszy wyraz ciągu jest równy 7, a jego różnica wynosi 2. Suma n początkowych wyrazów tego ciągu jest dwa razy mniejsza od sumy kolejnych n wyrazów. Oblicz n.

Już znalazłam poprawne rozwiązanie i je rozumiem, ale chciałabym żeby ktoś wytłumaczył mi dlaczego tok mojego rozumowania był błędny :(

Napisałam takie równanie i wyszło mi że n\( \in \rr \)

\(2 \cdot \frac{a+a+(n-1)r}{2} \cdot n= \frac{a+(n-1+1)r+a+(n+6-1)r}{2} \cdot n\)

a- pierwszy wyraz ciągu
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Sumy ciągów

Post autor: eresh »

rubbishbin_ pisze: 06 sty 2020, 19:25 Pierwszy wyraz ciągu jest równy 7, a jego różnica wynosi 2. Suma n początkowych wyrazów tego ciągu jest dwa razy mniejsza od sumy kolejnych n wyrazów. Oblicz n.

Już znalazłam poprawne rozwiązanie i je rozumiem, ale chciałabym żeby ktoś wytłumaczył mi dlaczego tok mojego rozumowania był błędny :(

Napisałam takie równanie i wyszło mi że n\( \in \rr \)

\(2 \cdot \frac{a+a+(n-1)r}{2} \cdot n= \frac{a+(n-1+1)r+a+(n+6-1)r}{2} \cdot n\)

a- pierwszy wyraz ciągu
a cóż to za 6 po prawej stronie równania?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
rubbishbin_
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 15 wrz 2019, 19:29
Podziękowania: 20 razy
Płeć:

Re: Sumy ciągów

Post autor: rubbishbin_ »

O kurczę, teraz sobie uświadomiłam, że pomyliły mi się treści dwóch podpunktów. Przepraszam!
rubbishbin_
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 15 wrz 2019, 19:29
Podziękowania: 20 razy
Płeć:

Re: Sumy ciągów

Post autor: rubbishbin_ »

eresh pisze: 06 sty 2020, 19:29
rubbishbin_ pisze: 06 sty 2020, 19:25 Pierwszy wyraz ciągu jest równy 7, a jego różnica wynosi 2. Suma n początkowych wyrazów tego ciągu jest dwa razy mniejsza od sumy kolejnych n wyrazów. Oblicz n.

Już znalazłam poprawne rozwiązanie i je rozumiem, ale chciałabym żeby ktoś wytłumaczył mi dlaczego tok mojego rozumowania był błędny :(

Napisałam takie równanie i wyszło mi że n\( \in \rr \)

\(2 \cdot \frac{a+a+(n-1)r}{2} \cdot n= \frac{a+(n-1+1)r+a+(n+6-1)r}{2} \cdot n\)

a- pierwszy wyraz ciągu
a cóż to za 6 po prawej stronie równania?
Czy jeśli w tamtym nawiasie będzie (2n-1) to będzie ok?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Sumy ciągów

Post autor: eresh »

rubbishbin_ pisze: 06 sty 2020, 19:37
Czy jeśli w tamtym nawiasie będzie (2n-1) to będzie ok?
będzie :)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ