W pewnym ciągu geometrycznym an, dla n wieksze równe 1, spełnione są nastepujące zależności
a3=3. a1a2=8. Wyraz ogólny tego ciągu można wyznaczyc za pomocą formuły an=?
Ciąg geometryczny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 20
- Rejestracja: 14 kwie 2019, 14:42
- Podziękowania: 10 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Ciąg geometryczny
\(3=a_3=a_1q^2\)Ukasz12344 pisze: ↑13 wrz 2019, 12:42 W pewnym ciągu geometrycznym an, dla n wieksze równe 1, spełnione są nastepujące zależności
a3=3. a1a2=8. Wyraz ogólny tego ciągu można wyznaczyc za pomocą formuły an=?
\(8=a_1a_2=a_1^2q\)
mamy więc układ równań \( \begin{cases}a_1q^2=3\\ a_1^2q=8\end{cases} \) ...