Granica ciągu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
aga_mata
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 13 lut 2010, 15:18

Granica ciągu

Post autor: aga_mata »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu granicy z załącznika
Proszę o pomoc w rozwiązaniu granicy z załącznika
granica1.19.png (6.53 KiB) Przejrzano 1487 razy
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(\Lim_{n\to\infty}\frac{(n\sqrt{1+\frac{1}{n^2}}+n)^4}{n^2\sqrt{1+\frac{1}{n^4}}}=\Lim_{n\to\infty}\frac{n^4(\sqrt{1+\frac{1}{n^2}}+1)^4}{n^2\sqrt{1+\frac{1}{n^4}}}=\Lim_{n\to\infty}\frac{n^2(\sqrt{1+\frac{1}{n^2}}+1)^4}{\sqrt{1+\frac{1}{n^4}}}=\infty\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
aga_mata
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 13 lut 2010, 15:18

Re: Granica ciągu

Post autor: aga_mata »

Bardzo dziękuję. Mi też wyszła granica niewłaściwa a w podanych odpowiedziach autor zapisał 16. Ni jak nie mogłam dojść skąd taki wynik. Wychodzi na to, że w skrypcie jest błędna odpowiedź
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

można to liczyć ale nie warto. Stopień licznika jest większy niż stopień mianownika, a to już wystarczy żeby stwierdzić, że ta granica to \(\infty\)
ODPOWIEDZ