ciag/ekstremum

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wmichal
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 25 mar 2019, 21:02
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

ciag/ekstremum

Post autor: wmichal »

funkcja f określona jest wzorem
f(x)=−2x^3+15x^2

który wyraz ciągu an o wyrazie ogólnym an=−2n^3+15n^2 jest największy ?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

No to policz maksimum funkcji f dla \(x\in\nn\). Jeśli poziom R to pochodne itd.
Tutaj trudność polega na tym, żeby pamiętać, że tylko liczby naturalne wchodzą w grę.

Odp.: \(a_5\)
wmichal
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 25 mar 2019, 21:02
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Post autor: wmichal »

obliczyłem pochodną i wyszło mi f max(5)=125 ale w odp jest wyraz trzeci = 81 wiec nie wiem czy to blad czy trzeba to rozwiazac inaczej
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(a_1=13\\a_2=44\\a_3=81\\a_4=112\\a_5=125\\a_6=108\\a_7=45\)
Już widać,że Twoja odpowiedź jest dobra.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ