ciąg arytmetyczny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
LudwikM
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 65
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:11
Podziękowania: 26 razy
Płeć:

ciąg arytmetyczny

Post autor: LudwikM »

Wyznacz ciąg arytmetyczny taki, że suma n pierwszych wyrazów tego ciągu wynosi \(S_n=n^3\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(S_n=n^3\\
S_{n-1}=(n-1)^3\\
a_n=S_n-S_{n-1}\\
a_n=n^3-(n-1)^3=n^3-n^3+3n^2-3n+1=3n^2-3n+1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ