Proszę o pomoc
1) Szereg geometryczny \(\frac{2x}{x-1} + (\frac{2x}{x-1})^2 + (\frac{2x}{x-1})^3\) + ...... jest zbieżny dla :
a) x \(\in\) \((-1,\frac{1}{3})\)
b) x \(\in\) \((- \infty ,-1) \cup (\frac{1}{3},+ \infty )\)
c) x \(\in\) \((- \infty ,-1) \cup (1,+ \infty )\)
d) x \(\in\) \((\frac{1}{3},1)\)
2) Liczba a=log\(_{4}\) 15+2log\(_{8}\) \(\sqrt{125}\) jest równa:
a) log\(_{2}\) 5 \(\sqrt{15}\)
b) log\(_{2}\)(5+ \(\sqrt{15}\))
c) log\(_{2}\)\(\sqrt{75}\)
d) log\(_{2}\) 75
Szereg geometryczny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(log_415= \frac{log_215}{log_24}= \frac{log_215}{2}= \frac{1}{2}log_215=log_2 \sqrt{15}\\
2log_8 \sqrt{125}=log_8125= \frac{log_2125}{log_28}= \frac{log_2125}{3}= \frac{1}{3}log_2125=log_2 \sqrt[3]{125}=log_25\)
\(a=log_415+2log_8 \sqrt{125}=log_2 \sqrt{15}+log_25=log_25 \sqrt{15}\)
2log_8 \sqrt{125}=log_8125= \frac{log_2125}{log_28}= \frac{log_2125}{3}= \frac{1}{3}log_2125=log_2 \sqrt[3]{125}=log_25\)
\(a=log_415+2log_8 \sqrt{125}=log_2 \sqrt{15}+log_25=log_25 \sqrt{15}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.