szereg z cosinusem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mzkaoq
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 06 cze 2018, 22:01
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

szereg z cosinusem

Post autor: mzkaoq »

Wyznacz wszystkie liczby rzeczywiste x ∈ ⟨0,2π⟩ , dla których

cos \(\frac{x}{3}\)+[cos \(\frac{x}{3}\)]^2+[cos \(\frac{x}{3}\)]^3+...=1

mi wyszło x= \(\pi\) ale nwm czy dobrze
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

OK, drugie rozwiązanie jest poza przedziałem.
ODPOWIEDZ