Zadanie z ciągami i trygonometrią
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zadanie z ciągami i trygonometrią
Wykaż, że dla każdego \(\alpha \in (0; \frac{\Pi }{2} )\) szereg geometryczny o pierwszym wyrazie \(a_1 = 1\) i ilorazie \(q = \frac{1}{sin \alpha + cos \alpha }\) jest zbieżny. Wyznacz, dla jakiej wartości \(\alpha \in (0; \frac{\Pi }{2} )\) suma tego szeregu jest równa \(\sqrt{2} + 2\). Dotarłem do momentu, że wypisałem założenia :\(D : \frac{1}{sin \alpha + cos \alpha } \in (-1;1)\). Nie wiem, jak rozwiązać te nierówności :/ Liczę na waszą pomoc
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Zadanie z ciągami i trygonometrią
To nie jest założenie tylko teza. A udowodnić tak: \(\sin \alpha + \cos \alpha =\sin \alpha + \sin( \frac{ \pi }{2} - \alpha )=2\sin \frac{ \pi }{4}\cos( \alpha -\frac{ \pi }{4})= \sqrt{2}\cos( \alpha -\frac{ \pi }{4})\)Michu13 pisze: Dotarłem do momentu, że wypisałem założenia :\(D : \frac{1}{sin \alpha + cos \alpha } \in <-1;1>\).
zatem \(q= \frac{1}{\sqrt{2}\cos( \alpha -\frac{ \pi }{4})}\)
a skoro \(\alpha \in \left(0, \frac{ \pi }{2} \right)\),to \(\alpha-\frac{ \pi }{4} \in \left(-\frac{ \pi }{4},\frac{ \pi }{4} \right)\) czyli \(\cos( \alpha -\frac{ \pi }{4}) \in \left( \frac{ \sqrt{2} }{2} ,1\right>\) czyli \(\sqrt{2} \cos( \alpha -\frac{ \pi }{4}) \in \left( 1 , \sqrt{2} \right>\)
czyli \(\frac{1}{q} \in \left( 1 , \sqrt{2} \right>\)
czyli \(1<\frac{1}{q} \le \sqrt{2}\)
czyli \(\frac{1}{ \sqrt{2} } \le q<1\)
CBDO
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(|sin \alpha +cos \alpha |>1\)
\(\alpha\in(0; \frac{\pi}{2})\)
Dziedzina ,jak widać była podana w treści zadania.
\(S= \frac{1}{1- \frac{1}{sin\alpha+cos\alpha} } = \sqrt{2}+2\\
\frac{sin\alpha+cos\alpha}{sin\alpha+cos\alpha-1}= \sqrt{2}+2\)
\(\frac{ \sqrt{2}sin( \frac{\pi}{4}+\alpha) }{ \sqrt{2}sin( \frac{\pi}{4}+\alpha )-1 }= \sqrt{2}+2\)
Podstaw \(t=sin(45^o+\alpha)\) i rozwiąż równanie...
Potem wrócisz do sinusa...
\(\alpha\in(0; \frac{\pi}{2})\)
Dziedzina ,jak widać była podana w treści zadania.
\(S= \frac{1}{1- \frac{1}{sin\alpha+cos\alpha} } = \sqrt{2}+2\\
\frac{sin\alpha+cos\alpha}{sin\alpha+cos\alpha-1}= \sqrt{2}+2\)
\(\frac{ \sqrt{2}sin( \frac{\pi}{4}+\alpha) }{ \sqrt{2}sin( \frac{\pi}{4}+\alpha )-1 }= \sqrt{2}+2\)
Podstaw \(t=sin(45^o+\alpha)\) i rozwiąż równanie...
Potem wrócisz do sinusa...
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.