\(\Lim_{x\to +\infty} \frac{ \sqrt[n]{16}-1}{ \sqrt[n]{2}-1}:\)
Potrzebuję tego rozwiązania pilnie na dzisiaj.
Wiem, że wynik to 4, ale kompletnie nie rozumiem jak to się oblicza...
Ciągi liczbowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 17
- Rejestracja: 11 lut 2018, 12:49
- Podziękowania: 8 razy
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Podziel licznik i mianownik przez \((\sqrt[n]{2}-1)\)
\(\Lim_{n\to\infty } \frac{ \sqrt[n]{2^4} -1}{ \sqrt[n]{2}-1 }= \Lim_{n\to \infty } \frac{( \sqrt[n]{2^2}-1 )( \sqrt[n]{2^2}+1 )}{ \sqrt[n]{2}-1 } = \Lim_{n\to \infty } \frac{( \sqrt[n]{2}-1 )( \sqrt[n]{2}+1 )( \sqrt[n]{2^2}+1 )}{ \sqrt[n]{2}-1 }=\)
\(= \Lim_{n\to\infty }( \sqrt[n]{2}+1)( \sqrt[n]{4}+1)=(1+1)(1+1)=2 \cdot 2=4\)
Wzór:
\(\sqrt[n]{c}=1\)
\(\Lim_{n\to\infty } \frac{ \sqrt[n]{2^4} -1}{ \sqrt[n]{2}-1 }= \Lim_{n\to \infty } \frac{( \sqrt[n]{2^2}-1 )( \sqrt[n]{2^2}+1 )}{ \sqrt[n]{2}-1 } = \Lim_{n\to \infty } \frac{( \sqrt[n]{2}-1 )( \sqrt[n]{2}+1 )( \sqrt[n]{2^2}+1 )}{ \sqrt[n]{2}-1 }=\)
\(= \Lim_{n\to\infty }( \sqrt[n]{2}+1)( \sqrt[n]{4}+1)=(1+1)(1+1)=2 \cdot 2=4\)
Wzór:
\(\sqrt[n]{c}=1\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 17
- Rejestracja: 11 lut 2018, 12:49
- Podziękowania: 8 razy
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
-kąt poczytaj to viewtopic.php?f=29&t=12617 a szczególnie pkt.1
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl