Granica ciągu, twierdzenie trzech ciągów

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mmaciek15
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 16 mar 2018, 23:11
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Granica ciągu, twierdzenie trzech ciągów

Post autor: Mmaciek15 »

\(an= \sqrt[n]{2n^4+n^2+1}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Granica ciągu, twierdzenie trzech ciągów

Post autor: radagast »

Mmaciek15 pisze:\(an= \sqrt[n]{2n^4+n^2+1}\)
\(\sqrt[n]{2n^4} \le \sqrt[n]{2n^4+n^2+1} \le \sqrt[n]{4n^4}\)
\(\Lim_{n\to \infty } \sqrt[n]{2n^4} =1\)
\(\Lim_{n\to \infty } \sqrt[n]{4n^4} =1\)
zarem
\(\Lim_{n\to \infty } \sqrt[n]{2n^4+n^2+1} =1\)
ODPOWIEDZ