Granica ciągu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mmaciek15
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 16 mar 2018, 23:11
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Post autor: Mmaciek15 »

\(an=\sqrt[3]{n^3+4n^2}-n\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Zastosuj wzór
\(a-b= \frac{a^3-b^3}{a^2+ab+b^2}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Re:

Post autor: radagast »

Mmaciek15 pisze:\(an=\sqrt[3]{n^3+4n^2}-n\)
\(\Lim_{n\to \infty } \sqrt[3]{n^3+4n^2}-n=\\\Lim_{n\to \infty } \left( \sqrt[3]{n^3+4n^2}-n \right) \cdot \frac{ \sqrt[3]{(n^3+4n^2)^2}+ \sqrt[3]{n^3+4n^2} \cdot n+n^2 }{ \sqrt[3]{(n^3+4n^2)^2}+ \sqrt[3]{n^3+4n^2} \cdot n+n^2}=\Lim_{n\to \infty } \frac{4n^2 }{ \sqrt[3]{(n^3+4n^2)^2}+ \sqrt[3]{n^3+4n^2} \cdot n+n^2}= \frac{4}{1+1+1}= \frac{4}{3}\)
ODPOWIEDZ