Zbieżnośc ciagu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
karina4
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 57
Rejestracja: 07 gru 2018, 10:39
Podziękowania: 20 razy
Płeć:

Zbieżnośc ciagu

Post autor: karina4 »

Dany jest ciąg geometryczny \((1, \frac{1}{x^2}, \frac{1}{x^4}.....)\) wyznacz zbiór wartości x dla których ciąg jest zbieżny.

Rozwiązałam to, ale mam prośbę o sprawdzenie rozwiązania:)
\(q= \frac{1}{x^2}\)

ciąg jest zbieżny gdy |q|<1
\(\frac{1}{ x^2 }<1\)
\(x^2>1\)
x>1 i x<-1
\(x \in (- \infty ,-1) \cup (1, \infty )\)
Czy coś jeszcze trzeba dopisać, czy tyle wystarczy.
Dzięki:)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(x>1\;\;\;lub\;\;\;x<-1\)
Ty masz tam spójnik \(i\) ,co oznacza część wspólną przedziałów...
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
karina4
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 57
Rejestracja: 07 gru 2018, 10:39
Podziękowania: 20 razy
Płeć:

Post autor: karina4 »

Ok ...poprawione .... A reszta rozumiem ok :) Dzięki :)
ODPOWIEDZ