Ciąg arytmetyczny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
knzxo
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 17 lis 2018, 10:59
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Ciąg arytmetyczny

Post autor: knzxo »

Wyznacz S20 w ciągu arytmetycznym jeśli a5=8 i a9=14
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Jest na takie zadania fajny sposób.
\(a_5 \to (+r) \to a_6 \to (+r) \to a_7 \to (+r) \to a_8 \to (+r) \to a_9\)
Czyli \(8+4r=14\). Stąd znajdujesz r, a potem to już poleciiii.
ODPOWIEDZ