ciągi

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

ciągi

Post autor: enta »

Jak policzyć \(a_{29}\) jeśli \(a_1=1,a_2=1\), \(a_{n+2}=a_{n+1}+a_n\), chyba nie jest on ani arytmetyczny ani geometryczny
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(a_3=1+1=2\\a_4=2+1=3\\a_5=3+2=5\\a_6=5+3=8\\a_7=8+5=13\\a_8=13+8=21\\a_9=21+13=34\\...\)
Każdy kolejny wyraz jest równy sumie dwóch poprzednich...
\(1;1;2;3;5;8;13;21;34;55;89;144;233;377;610;987;1597;2584;...\)
Tak się pobaw kalkulatorem.... i doliczysz wyraz o numerze 29.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

ok a nie ma innego sposobu, bo jak dostanę na sprawdzianie jakiś duży numer to się można zaliczyć?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re:

Post autor: radagast »

enta pisze:ok a nie ma innego sposobu, bo jak dostanę na sprawdzianie jakiś duży numer to się można zaliczyć?
Nie ma. To się nazywa ciąg Fibonacciego i o nim było w "Kodzie Leonarda" Czytałaś ?
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Post autor: lolipop692 »

My na zjęciach też tak liczyliśmy
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

dziękuje za pomoc mam nadzieje że na zaliczeniu nie dostanę dużej liczby :)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

ten ciąg występuje wszędzie w przyrodzie i na zachodzie uczą już o nim w podstawówkach
Spoiler
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ