Ciąg rekurencyjny raz jeszcze

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Ciąg rekurencyjny raz jeszcze

Post autor: RazzoR »

Dany jest ciąg rekurencyjny \(a_1 = 3, a_{n+1} = \frac{ a_n}{n+1} -n\). Oblicz trzeci wyraz ciągu.

Spróbowałem sam zrobić na podstawie wcześniejszego zadania..
Obrazek
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

prawie się udało ;)
\(a_3=\frac{\frac{1}{2}}{3}-2\\
a_3=\frac{1}{6}-2\\
a_3=-\frac{11}{6}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: RazzoR »

Noo tak zapomniałem że jak zmieniamy na mnożenie to odwracamy liczbe i teraz jak najbardziej się zgadza :)
ODPOWIEDZ