Ciąg rekurencyjny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Ciąg rekurencyjny

Post autor: RazzoR »

Dany jest ciąg rekurencyjny \(a_1 = 2, a_{n+1} = \frac{a_n}{(n+2)!} - 2(n+1)\) Oblicz drugi wyraz tego ciągu.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Ciąg rekurencyjny

Post autor: eresh »

RazzoR pisze:Dany jest ciąg rekurencyjny \(a_1 = 2, a_{n+1} = \frac{a_n}{(n+2)!} - 2(n+1)\) Oblicz drugi wyraz tego ciągu.
\(a_1=2\\
a_2=a_{1+1} = \frac{a_1}{(1+2)!} - 2(1+1)=\frac{2}{3!}-4=\frac{2}{6}-4=-\frac{11}{3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
solevita
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 28 paź 2018, 15:51
Płeć:
Kontakt:

Post autor: solevita »

dziekuje, przyda sie
ODPOWIEDZ