Ideę zadania rozumiem, potrafię je zrobić, ale chce się upewnić czy dobrze myślę. W celu rozwiązania tego zadania potrzebuję policzyć sumę liczb podzielnych przez \(12\) i przez \(15\) równocześnie. Czy są to liczby podzielne przez \(60\) ponieważ \(NWD(12,15)=60\)?oblicz sumę wszystkich trzycyfrowych liczb naturalnych które nie są podzielne ani przez \(12\) ani przez \(15\)
Liczby podzielne przez 15 i 12
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 113
- Rejestracja: 17 sie 2017, 20:34
- Podziękowania: 34 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć:
Liczby podzielne przez 15 i 12
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
zapewne chodziło Ci o \(\text{NWW}\). Wtedy się wszystko zgadza.
Zatem odpowiedzią będzie \(\text{suma liczb trzycyfrowrych} - \text{suma trzyyfrowych wielokrotności liczby 60}\).
Oczywiście skorzystaj ze wzoru na sumę ciągu arytmetycznego.
Zatem odpowiedzią będzie \(\text{suma liczb trzycyfrowrych} - \text{suma trzyyfrowych wielokrotności liczby 60}\).
Oczywiście skorzystaj ze wzoru na sumę ciągu arytmetycznego.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)