Dowód, ze ciąg nie jest geometryczny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
VirtualUser
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 113
Rejestracja: 17 sie 2017, 20:34
Podziękowania: 34 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Dowód, ze ciąg nie jest geometryczny

Post autor: VirtualUser »

Uzasadnij, że ciąg \(a_{n} = 3^n + 17\) nie jest ciągiem geometrycznym
Czy w takich dowodach mogę policzyć wyraz pierwszy, drugi, trzeci i pokazać, że nie zachodzi relacja \(a_{n+1}^2 = a_n \cdot a_{n+2}\)? Czy można jakoś inaczej to zrobić?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

W ciągu geometrycznym iloraz kolejnych wyrazów jest stały.
Wystarczy policzyć \(a_1;\;a_2 \;i\;a_3\) i pokazać,że \(\frac{a_3}{a_2} \neq \frac{a_2}{a_1}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ