dany jest ciąg (an) o wyrazie ogólnym an=3*2n-4

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
sedio
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 02 kwie 2016, 17:24
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

dany jest ciąg (an) o wyrazie ogólnym an=3*2n-4

Post autor: sedio »

Witam ,proszę o pomoc
1. dany jest ciąg (an) o wyrazie ogólnym an=3*\(2^{n-4}\) wybierz i zaznacz wszystkie prawdziwe zdania
A. Ciąg an jest arytmetyczny
B. ciąg an jest geometryczny
C drugi wyraz ciagu jest rowny 3/2
D Drugi wyraz ciagu jest równy 3/4

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 14 lut 2018, 15:31 przez sedio, łącznie zmieniany 2 razy.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Zapisz wzór na an
\(a_n=3\cdot(2n-4)\\a_n=3^{2n}-4\\a_n=3^{2n-4}\)
Nie da się odczytać Twojego zapisu...

viewtopic.php?f=6&t=568
Tu masz przykłady poprawnych zapisów wg kodów LaTeX
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
sedio
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 02 kwie 2016, 17:24
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Post autor: sedio »

an=3*2 n-4 i te n-4 jako potegowanie w sensie na górze
an=3*\(2^{n-4}\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(a_n=3\cdot 2^{n-4}\)
\(a_1=3 \cdot 2^{-3}=\frac{3}{8}\\a_2=3 \cdot 2^{-2}= \frac{3}{4}\\a_3=3 \cdot 2^{-1}= \frac{3}{2}\\a_4=3 \cdot 2^0 =3\\a_5=3 \cdot 2^1=6\\a-6=3 \cdot 2^2=12\\itd.\)
Ciąg jest geometryczny.
\(a_1= \frac{3}{8}\\q=2\\a_n= \frac{3}{8} \cdot 2^{n-1}= \frac{3}{8} \cdot 2^n \cdot 2^{-1}= \frac{3}{16} \cdot 2^n= \frac{3 \cdot 2^n}{2^4}=3 \cdot 2^{n-4}\)

Zdania b i d są prawdziwe.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ