Granica ciągu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Gonzoleum
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 30 sty 2018, 12:12
Płeć:

Granica ciągu

Post autor: Gonzoleum »

oblicz granice ciągu:

\(\Lim_{x\to \infty} (\frac{n-5}{n})^{2n}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\Lim_{n\to \infty} (\frac{n-5}{n})^{2n}=\Lim_{n\to \infty} (1-\frac{5}{n})^{2n}=\Lim_{n\to \infty} \left( (1-\frac{5}{n})^{n}\right) ^2=e^{-10}\)
ODPOWIEDZ