Obliczanie granicy ciągów w wyrazie ogólnym Xn

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zabka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 15 sty 2018, 10:21
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Obliczanie granicy ciągów w wyrazie ogólnym Xn

Post autor: zabka »

Potrzebuje pomocy z zadaniami z ciągami . Poniżej zadania do obliczenia granicy ciągów o wyrazie ogólnym xn.



https://imageshack.com/a/img924/1170/aCP0p7.jpg
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\Lim_{n\to \infty } \left(\frac{n+1}{n-1} \right) ^n=\Lim_{n\to \infty } \left(\frac{n-1+2}{n-1} \right) ^n=\Lim_{n\to \infty } \left(1+\frac{2}{n-1} \right) ^n=e^2\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\Lim_{n\to \infty } \frac{1}{2}+\frac{1}{4}+\frac{1}{8}+...+\frac{1}{2^n}= \frac{ \frac{1}{2} }{1- \frac{1}{2} }=1\)
zabka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 15 sty 2018, 10:21
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Post autor: zabka »

Dziękuje Ci bardzo ! :)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\Lim_{n\to \infty } n \left( 2n- \sqrt{4n^2-3} \right)=\Lim_{n\to \infty } n \frac{( 2n- \sqrt{4n^2-3})( 2n+ \sqrt{4n^2-3})}{( 2n+ \sqrt{4n^2-3})} =\Lim_{n\to \infty } n \frac{4n^2- 4n^2+3}{( 2n+ \sqrt{4n^2-3})} =\Lim_{n\to \infty } \frac{3n}{( 2n+ \sqrt{4n^2-3})}=\\
\Lim_{n\to \infty } \frac{3}{( 2+ \sqrt{4- \frac{3}{n^2} })}=\Lim_{n\to \infty } \frac{3}{( 2+ \sqrt{4 })}= \frac{3}{4}\)
ODPOWIEDZ