Zadanie z ciągów

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Konradxd3
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 13 sty 2018, 19:35
Płeć:

Zadanie z ciągów

Post autor: Konradxd3 »

W ciągu arytmetycznym (an) wyraz 7 przyjmuje wartość 34 a wyraz 19 wartość 94. Wobec tego różnica tego ciągu jest równa a=12 b=5 c=6 d=18
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(a_7=34\\
a_1+6r=34\\
a_1=34-6r\)


\(a_{19}=94\\
a_1+18r=94\\
34-6r+18r=94\\
12r=60\\
r=5\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ