Granica ciągu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Granica ciągu
Witam. Potrzebuje pomocy z obliczeniem granicy tej funkcji, a dokładniej z rozłożeniem mianownika bym mógł go skrócić z licznikiem \(\Lim_{x\to 2} \ \frac{x^{4}-16}{x^{5}-32}\)
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Granica ciągu
Zastosuj wzorek:
\(a^n-b^n=(a-b)(a^{n-1}+a^{n-2}b+a^{n-3}b^2+...+ab^{n-2}+b^{n-1})\)
lub dziel wielomiany pisemnie przez (x-2)
\(\Lim_{x\to 2} \ \frac{x^{4}-16}{x^{5}-32}= \frac{2}{5}\)
\(a^n-b^n=(a-b)(a^{n-1}+a^{n-2}b+a^{n-3}b^2+...+ab^{n-2}+b^{n-1})\)
lub dziel wielomiany pisemnie przez (x-2)
\(\Lim_{x\to 2} \ \frac{x^{4}-16}{x^{5}-32}= \frac{2}{5}\)