Ciąg jest arytmetyczny i geometryczny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Re: Ciąg jest arytmetyczny i geometryczny
Ciąg liczbowy \((a,b,c )\) jest jednocześnie arytmetyczny i geometryczny \(\iff\) gdy jest ciągiem stałym co daje układ równań \begin{cases} x+y^2=x^2-y\\ 2x-y+3=x+y^2 \end{cases}
skąd jest \(x^2-x= y^2+y=x+3\) co daje równanie : \(x^2-2x-3=0\) i dalej oczywiste
.........................................................................
wstawka ; \(a \cdot c =b^2\) \(\\) i \(\\) \(a+c=2b\)
\(a \cdot c = ( \frac{a+c}{2} )^2\)
\((a-c)^2=0\)
\(a=c\) i stąd \(a=c=b\)
skąd jest \(x^2-x= y^2+y=x+3\) co daje równanie : \(x^2-2x-3=0\) i dalej oczywiste
.........................................................................
wstawka ; \(a \cdot c =b^2\) \(\\) i \(\\) \(a+c=2b\)
\(a \cdot c = ( \frac{a+c}{2} )^2\)
\((a-c)^2=0\)
\(a=c\) i stąd \(a=c=b\)
Pomóżcie
1.Trzy liczby których duma wynosi 24tworza ciąg arytmetyczny. Jeżeli do pierwszej dodamy liczbę 1 a od drugiej i trzeciej odejmiemy 2 to otrzymamy trzy kolejne wyrazy ciągu geometrycznego. Wyznacz te liczby.
2.klient banku spłacić dług w kwocie 5100 XL w 12 ratach z których każda była mniejsza odd poprzedniej o 50 zł. Ile wynosila pierwsza a ile ostatnia rata?
3. Wyznacz ciąg arytmetyczny (bn) majac dane:
B4= - 1, b2 + b10 = 10
1.Trzy liczby których duma wynosi 24tworza ciąg arytmetyczny. Jeżeli do pierwszej dodamy liczbę 1 a od drugiej i trzeciej odejmiemy 2 to otrzymamy trzy kolejne wyrazy ciągu geometrycznego. Wyznacz te liczby.
2.klient banku spłacić dług w kwocie 5100 XL w 12 ratach z których każda była mniejsza odd poprzedniej o 50 zł. Ile wynosila pierwsza a ile ostatnia rata?
3. Wyznacz ciąg arytmetyczny (bn) majac dane:
B4= - 1, b2 + b10 = 10