Ułóż zadanie na obliczenie granicy z tw. o 3 ciągów

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
poetaopole
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
Podziękowania: 199 razy
Płeć:

Ułóż zadanie na obliczenie granicy z tw. o 3 ciągów

Post autor: poetaopole »

Zastanawiam się, czy umiałby ktoś wymyślić zadanie na zastosowanie pięknego oszacowania: \(\log \left( n-1\right) \cdot \log\left( n+1\right) < \log^{2}n\) w tw. o 3 ciągach?
poetaopole
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
Podziękowania: 199 razy
Płeć:

Post autor: poetaopole »

A może taki ciąg?
Dla \(n>1\)
\(a _{n} = \frac{\log\left( n-1\right) \cdot \log\left( n+1\right) }{ n^{2}-1 }\). Wydaje się, że dąży do 0. Teraz tylko, czy uda się to pokazać z tw. o 3 ciągach?
ODPOWIEDZ