Granica Ciągu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
CPnOfficial
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 11 wrz 2017, 09:05
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Granica Ciągu

Post autor: CPnOfficial »

Witam. Ćwiczę granicę ciągów i przy którymś z kolejnych zadań utknąłem. Zadanie próbowałem chwycić od każdej strony i niestety bez skutku jedyne co mi wyszło to granica \(\Lim_{n\to \infty } \infty\).

Poprawny wynik winien wyjść 4 (pewnie słabo opanowałem silnię. Dacie radę pomóc laikowi ?
Zadanie brzmi następująco:

\(\Lim_{n\to \infty } \frac{(2n +2)! - 5(n + 3)! } {(n^2 + 3)(2n)!}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Granica Ciągu

Post autor: eresh »

CPnOfficial pisze:Witam. Ćwiczę granicę ciągów i przy którymś z kolejnych zadań utknąłem. Zadanie próbowałem chwycić od każdej strony i niestety bez skutku jedyne co mi wyszło to granica \(\Lim_{n\to \infty } \infty\).

Poprawny wynik winien wyjść 4 (pewnie słabo opanowałem silnię. Dacie radę pomóc laikowi ?
Zadanie brzmi następująco:

\(\Lim_{n\to \infty } \frac{(2n +2)! - 5(n + 3)! } {(n^2 + 3)(2n)!}\)

\(\Lim_{n\to \infty } \frac{(2n +2)! - 5(n + 3)! } {(n^2 + 3)(2n)!}=\Lim_{n\to \infty } \frac{(2n +2)! } {(n^2 + 3)(2n)!}-\Lim_{n\to \infty } \frac{ 5(n + 3)! } {(n^2 + 3)(2n)!}=\Lim_{n\to\infty}\frac{(2n)!(2n+1)(2n+2)}{(2n)!(n^2+3)}-\Lim_{n\to\infty}\frac{5(n+3)!}{(n^2+3)(n+3)!(n+4)(n+5)...(2n)}=\\=\Lim_{n\to\infty}\frac{(2n+1)(2n+2)}{n^2+3}-\Lim_{n\to\infty}\frac{5}{(n^2+3)(n+4)(n+5)...(2n)}=4+0=4\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
CPnOfficial
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 11 wrz 2017, 09:05
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Post autor: CPnOfficial »

dzięki ! nawet nie wiedziałem, że można limy rozdzielać.
Dobra zakasam rękawy i ruszam na bój z repetytorium ! 8)
ODPOWIEDZ