Różnica ciągu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
taranka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 27 wrz 2017, 15:08
Płeć:

Różnica ciągu

Post autor: taranka »

W pewnym ciągu arytmetycznym różnica piętnastego i drugiego wyrazu jest równa 13. Oblicz a30−a4 oraz sumę pierwszych dziesięciu wyrazów o numerach nieparzystych, wiedząc, że suma pierwszych dziesięciu wyrazów o numerach parzystych jest równa 125.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

to zadanie nie powinno otrzymać rozwiązania przed 29 września http://im.pwr.edu.pl/kurs/Aktualne.php
Wprawdzie to nie konkurs ale niektórzy nauczyciele to wykorzystują żeby zmusić uczniów do pracy. Nie psujmy im tego !
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(13=a_{15}-a_{2}=a_1+14r-a_1-r=13r \So r=1\)
\(a_{30}-a_{4}=a_1+29r-a_1-3r=26r=26\)
\(125=a_2+a_4+...+a_{20}=a_1+r+a_3+r+...a_{19}+r=a_1+a_3+...+a_{19}+10r \So \\
a_1+a_3+...+a_{19}=125-10r=115\)

Odp: \(a_{30}-a_4=26\), a suma 10 pierwszych wyrazów o numerach nieparzystych wynosi \(115\)
ODPOWIEDZ