ELEMENTY STATYSTYKI proszę pomóżcie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
nicola01
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 38
Rejestracja: 12 sty 2017, 09:43
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

ELEMENTY STATYSTYKI proszę pomóżcie

Post autor: nicola01 »

1. Uczeń miał w semestrze oceny : 2,2,4,4,5,3,3 . Średnia arytmetyczna tych ocen z dokładnością do 0,01 jest równa ?

2. Średnia arytmetyczna danych : 2,7,0,0,x wynosi 3. Wyznacz x.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: ELEMENTY STATYSTYKI proszę pomóżcie

Post autor: eresh »

nicola01 pisze:1. Uczeń miał w semestrze oceny : 2,2,4,4,5,3,3 . Średnia arytmetyczna tych ocen z dokładnością do 0,01 jest równa ?

\(\overline{x}=\frac{2+2+4+4+5+3+3}{7}=\frac{23}{7}\approx 3,29\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: ELEMENTY STATYSTYKI proszę pomóżcie

Post autor: eresh »

nicola01 pisze:
2. Średnia arytmetyczna danych : 2,7,0,0,x wynosi 3. Wyznacz x.
\(\frac{2+7+0+0+x}{5}=3\\
9+x=15\\
x=6\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ