Bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc w opornych ciągach
1. które wyrazy ciagu An = - 3/4n =16 sa rowne 0
które wyrazy ciagu An = 9n - n^ sa ujemne
2 oblicz różnicę ciągu arytmetycznego oraz podaj wzor ogolny (an) tego ciagu majac dane
a1 = -10 , a3 =-6
3. oblicz sume dwunastu poczatkowych wyrazow ciagu arytmetycznego wiedzac ze
a1=7 a2=10
. wyznacz x, wiedzac ze x+2, 2x, 7+4x sa trzema początkowymi wyrazami ciagu geometrycznego
POMOCYYY Ciągi klasa 2 liceum
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: POMOCYYY Ciągi klasa 2 liceum
\((2x)^2=(x+2)(7+4x)\\lipka pisze: . wyznacz x, wiedzac ze x+2, 2x, 7+4x sa trzema początkowymi wyrazami ciagu geometrycznego
4x^2=7x+4x^2+14+8x\\
-15x=14\\
x=\frac{-14}{15}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: POMOCYYY Ciągi klasa 2 liceum
popraw zapislipka pisze:Bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc w opornych ciągach
1. które wyrazy ciagu An = - 3/4n =16 sa rowne 0
które wyrazy ciagu An = 9n - n^ sa ujemne
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re:
lipka pisze:które wyrazy ciagu An = 9n - n^ sa ujemne
An=9n-\(n^{2}\)
\(9n-n^2<0\\
n(9-n)<0\\
n\in (0,9)\;\; \wedge \;\;n\in\mathbb{N}^+\\
n\in\{1,2,3,4,5,6,7,8\}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re:
\(-\frac{4}{3}n+16=0\\lipka pisze:które wyrazy ciagu An = - 4/3n =16 sa rowne 0\(\)
Poprawne:: An=-\(\frac{4}{3}\)n+16 sa rowne zeru??
-\frac{4}{3}n=-16\\
n=12\\
a_{12}=0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę