Ciągi rozbieżne do nieskończoności, pierwiastek

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
_rodzen
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 01 cze 2017, 11:47
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Ciągi rozbieżne do nieskończoności, pierwiastek

Post autor: _rodzen »

Hej, ogólnie znam sposób rozwiązywania przykładów tego typu ale ten jeden za nic nie chce mi wyjść. Z góry dziękuję <3

Oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym an, jeśli:
a) an = \(\sqrt{2n}\) - \(\sqrt{n + 10}\)

( Zad 7.163 matematyka 2 Pazdro, rozszerzenie)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(\Lim_{n\to\infty}(\sqrt{2n}-\sqrt{n+10})=\Lim_{n\to\infty}\frac{2n-n-10}{\sqrt{2n}+\sqrt{n+10}}=\Lim_{n\to\infty}\frac{n-10}{\sqrt{2n}+\sqrt{n+10}}=\Lim_{n\to\infty}\frac{n(1-\frac{10}{n})}{\sqrt{n}(\sqrt{2}+\sqrt{1+\frac{10}{n}})}=\\=Lim_{n\to\infty}\frac{\sqrt{n}(1-\frac{10}{n})}{(\sqrt{2}+\sqrt{1+\frac{10}{n}})}= \left[ \frac{+\infty \cdot 1}{\sqrt{2}+1}\right]=+\infty\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ