Zadania 1. Wyznaczyć wzór ogólny ciągu geometrycznego.
a) a_1=3 a_2=6
b) a_3=9 a_4=6
c) a_1=-3 a_4=24
Zadanie 2. Wyznaczyć wzór ogólny ciągu geometrycznego (a_n), jeżeli a_1=3 oraz a_3=5a_2
Zadanie 3. W Rosnącym ciągu geometrycznym (a_n),określonym dla n \ge 1 spełniony jest warunek a_4=3a_1. Obliczyć iloraz tego ciągu.
3 zadania proszę o pomoc.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 02 maja 2017, 19:22
- Lokalizacja: Złotniki Kujawskie
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
1)
a)
\(a_1=3\;\;\;\;\;i\;\;\;\;a_2=6\;\;\;\;\;to\;\;\;\;q=2\\a_n=a_1q^{n-1}=3\cdot 2^{n-1}=3\frac{1}{2\cdot 2^n}\\a_n=\frac{3}{2}\cdot 2^n\)
b)
\(a_3=9\;\;\;\;i\;\;\;\;a_4=6\;\;\;\;to\;\;\;\;\;q=\frac{6}{9}=\frac{2}{3}\\a_3=a_1q^2\\a_1\cdot ( \frac{2}{3})^2=3\\a_1 \cdot \frac{4}{9}=9\\a_1= \frac{81}{4}\\a_n= \frac{81}{4} \cdot ( \frac{2}{3})^{n-1}= \frac{81}{4} \cdot \frac{3}{2} \cdot ( \frac{2}{3})^n= \frac{243}{8} \cdot ( \frac{2}{3})^n\)
c)
\(a_1=-3\;\;\;\;i\;\;\;\;a_4=24\;\;\;czyli\;\;-3\cdot q^3=24\\q^3=-8\\q=-2\\a_n=-3 \cdot (-2)^{n-1}\\a_n= \frac{3}{2} \cdot (-2)^n\)
a)
\(a_1=3\;\;\;\;\;i\;\;\;\;a_2=6\;\;\;\;\;to\;\;\;\;q=2\\a_n=a_1q^{n-1}=3\cdot 2^{n-1}=3\frac{1}{2\cdot 2^n}\\a_n=\frac{3}{2}\cdot 2^n\)
b)
\(a_3=9\;\;\;\;i\;\;\;\;a_4=6\;\;\;\;to\;\;\;\;\;q=\frac{6}{9}=\frac{2}{3}\\a_3=a_1q^2\\a_1\cdot ( \frac{2}{3})^2=3\\a_1 \cdot \frac{4}{9}=9\\a_1= \frac{81}{4}\\a_n= \frac{81}{4} \cdot ( \frac{2}{3})^{n-1}= \frac{81}{4} \cdot \frac{3}{2} \cdot ( \frac{2}{3})^n= \frac{243}{8} \cdot ( \frac{2}{3})^n\)
c)
\(a_1=-3\;\;\;\;i\;\;\;\;a_4=24\;\;\;czyli\;\;-3\cdot q^3=24\\q^3=-8\\q=-2\\a_n=-3 \cdot (-2)^{n-1}\\a_n= \frac{3}{2} \cdot (-2)^n\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.