Wyrazy ciągu arytmetycznego.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
[majka1997]
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 02 maja 2017, 19:22
Lokalizacja: Złotniki Kujawskie
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Wyrazy ciągu arytmetycznego.

Post autor: [majka1997] »

Wyrazami ciągu arytmetycznego są takie kolejne liczby naturalne, które przy podzieleniu przez 5 dają resztę 2. Ponadto a_3=12. Obliczyć a_15.
Binio1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 464
Rejestracja: 19 paź 2015, 00:31
Lokalizacja: Zbąszyń
Otrzymane podziękowania: 279 razy
Płeć:

Re: Wyrazy ciągu arytmetycznego.

Post autor: Binio1 »

[majka1997] pisze:Wyrazami ciągu arytmetycznego są takie kolejne liczby naturalne, które przy podzieleniu przez 5 dają resztę 2. Ponadto a_3=12. Obliczyć a_15.
Czyli każdy następny wyraz ciągu będzie większy o 5.

a_4 = 17
a_5 = 22
...
a_15 = 72
ODPOWIEDZ