Zadanie z ciągów

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
PilotGrzS
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 21 mar 2017, 19:19
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Zadanie z ciągów

Post autor: PilotGrzS »

Dany jest nieskończony ciąg geometryczny (an) określony dla n ≥ 1 , w którym iloraz jest dwa razy większy od pierwszego wyrazowu, a suma wszystkich wyrazów tego ciągu jest równa 14. Oblicz pierwszy wyraz tego ciągu.

wzór jest dany w karcie ale nie wiem co podstawić za 1-q^n za n nieskończoność ? w odpowiedziach licznik się zeruje
Nie wiem dlaczego :_( ktoś pomoże?!?
Dzięki!
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

ciąg jest nieskończony, czyli \(S=\frac{a_1}{1-q}, |q|<1\)

\(q=2a_1\\
S=14\\
\frac{a_1}{1-q}=14\\
\frac{a_1}{1-2a_1}=14\\
a_1=14-28a_1\\
29a_1=14\\
a_1=\frac{14}{29}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ