Granica+ciąg geometryczny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kowalp
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 17 kwie 2017, 15:28
Płeć:

Granica+ciąg geometryczny

Post autor: kowalp »

Witam mam problem z tym zadaniem: \(\Lim_{x\to \infty } \frac{1+3+3^2+...+3^n}{2*3^n^+^2}\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Mam problem z odczytaniem zapisu - zwłaszcza w mianowniku (wszystko psuje ta gwiazdka)
kowalp
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 17 kwie 2017, 15:28
Płeć:

Re: Granica+ciąg geometryczny

Post autor: kowalp »

mogę wysłać zdjęcie jeśli to pomoże ale ogólnie jest tam lim n-> \infty w liczniku 1+3+3^2+...+3^n a w mianowniku 2*3^n+2
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

To chyba tak miało być:
\(\Lim_{n\to \infty } \frac{1+3+3^2+...+3^n}{2 \cdot 3^{n+2}}\)
I teraz podziel licznik i mianownik przez \(3^n\) i zastosuj wzór na sumę wyrazów ciągu geometrycznego
ODPOWIEDZ