to wyglądało mniej więcej tak:
rozwiąż równanie
1+log^2x+log^4x+log^6x+...=8/9 tutaj logarytm jest do kwadratu, to jest iloraz ciągu --- log x * log x
mi wyszło x= pierwiastek 3 stopnia z 10, czy może ktoś sprawdzić czy dobrze?
Pomocy! Nieskończony ciąg geometryczny z logarytmów.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 25
- Rejestracja: 04 maja 2016, 21:42
- Podziękowania: 17 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(1+log^2x+log^4x+log^6x+...=\frac{9}{8}\)
Sprawdź prawą stronę równania,bo po lewej do 1 dodajesz wartości nieujemne,zatem suma musi być większa od 1.
\(a_1=1\\q=log^2x\;\;\;\;i\;\;\;x>0\\|q|<1\;\;\;czyli\;\;\;\;\;|log^2x|<1\\logx>-1\;\;\;i\;\;\;logx<1\\x\in ( \frac{1}{10};10)\)
Dla tych iksów istnieje suma nieskończonego ciągu geometrycznego
\(S= \frac{a_1}{1-q}= \frac{1}{1-log^2x}= \frac{9}{8}\\8=9(1-log^2x)\\ \frac{8}{9}=1-log^2\\log^2x= \frac{1}{9}\\logx=- \frac{1}{3}\;\;\;lub\;\;\;logx= \frac{1}{3}\)
\(x_1= \frac{1}{ \sqrt[3]{10} }\\x_2= \sqrt[3]{10}\)
Sprawdź prawą stronę równania,bo po lewej do 1 dodajesz wartości nieujemne,zatem suma musi być większa od 1.
\(a_1=1\\q=log^2x\;\;\;\;i\;\;\;x>0\\|q|<1\;\;\;czyli\;\;\;\;\;|log^2x|<1\\logx>-1\;\;\;i\;\;\;logx<1\\x\in ( \frac{1}{10};10)\)
Dla tych iksów istnieje suma nieskończonego ciągu geometrycznego
\(S= \frac{a_1}{1-q}= \frac{1}{1-log^2x}= \frac{9}{8}\\8=9(1-log^2x)\\ \frac{8}{9}=1-log^2\\log^2x= \frac{1}{9}\\logx=- \frac{1}{3}\;\;\;lub\;\;\;logx= \frac{1}{3}\)
\(x_1= \frac{1}{ \sqrt[3]{10} }\\x_2= \sqrt[3]{10}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Stały bywalec
- Posty: 871
- Rejestracja: 11 gru 2010, 17:46
- Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
- Otrzymane podziękowania: 415 razy
- Płeć:
Re: Pomocy! Nieskończony ciąg geometryczny z logarytmów.
w zadaniu jest \(\frac{8}{9}\) czy \(\frac{9}{8}\)?
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 25
- Rejestracja: 04 maja 2016, 21:42
- Podziękowania: 17 razy
- Płeć: