Zadania otwarte-ciągi

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
izka87
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 06 kwie 2017, 14:52
Płeć:

Zadania otwarte-ciągi

Post autor: izka87 »

Witam ślicznie wszystkich użytkowników forum oraz proszę o pomoc.
Mam problem z rozwiązaniem jednego zadania z 8 które mam na jutro zrobić w formie pracy zaliczeniowej.

Liczby -6,3x-4,50 są w podanej kolejności pierwszym , drugim i piątym wyrazem ciągu arytmetycznego.Oblicz x.

Z góry dziękuję za pomoc.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(a_1=-6\\a_5=a_1+4r=-6+4r=50\\4r-6=50\\4r=56\\r=14\\a_2=a_1+r=-6+14=8\\3x-4=8\\3x=12\\x=4\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ