Problem z wykorzystaniem ciągów
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Problem z wykorzystaniem ciągów
Wykaż, że \(1*3^ \frac{1}{3}*9^ \frac{1 }{9 }*27 ^ \frac{1 }{27 }= \sqrt[4 ]{27 }\)
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Problem z wykorzystaniem ciągów
ale to nie jest prawda:ken65x pisze:Wykaż, że \(1*3^ \frac{1}{3}*9^ \frac{1 }{9 }*27 ^ \frac{1 }{27 }= \sqrt[4 ]{27 }\)
\(1\cdot 3^{\frac{1}{3}}\cdot 3^{\frac{2}{9}}\cdot 3^{\frac{3}{27}}=3^{\frac{3}{9}}\cdot 3^{\frac{2}{9}}\cdot 3^{\frac{1}{9}}=3^{\frac{6}{9}}=3^{\frac{2}{3}}=\sqrt[3]{3^2}\neq\sqrt[4]{27}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
Re: Problem z wykorzystaniem ciągów
Sorry mój błąd to powinno być tak : \(1*3^ \frac{1}{3} *9^ \frac{1}{9} *27^ \frac{1}{27} * \ldots = \sqrt[4]{27}\)