Zadanie z ciągów i granicy.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kikikeke
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 25 mar 2017, 12:59
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Zadanie z ciągów i granicy.

Post autor: kikikeke »

Niech a(n) oznacza sumę wszystkich liczb naturalnych podzielnych przez 3 i mniejszych bądź równych 3n. Natomiast b(n) oznacza sumę wszystkich liczb naturalnych niepodzielnych przez 3 i mniejszych bądź równych 3n. Oblicz granicę ilorazu a(n) przez b(n)
Z góry dziękuję na za pomoc. :)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(S_1=\frac{3+3n}{2}\cdot n=\frac{3n+3n^2}{2}\\
S_2=\frac{1+3n}{2}\cdot 3n-\frac{3n+3n^2}{2}=\frac{3n+9n^2-3n-3n^2}{2}=\frac{6n^2}{2}\\
\Lim_{n\to\infty}\frac{3n+3n^2}{6n^2}=\frac{1}{2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
kikikeke
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 25 mar 2017, 12:59
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Post autor: kikikeke »

mógłbyś powiedzieć coś więcej?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Zadanie z ciągów i granicy.

Post autor: eresh »

pierwszy ciąg:
\(a_1=3\\
a_2=6\\
...\\
a_n=3n\)

ciąg arytmetyczny
\(S=\frac{3+3n}{2}\cdot n\)

żeby policzyć sumę wyrazów drugiego ciągu można od sumy wszystkich liczb odjąć sumę tych, które dzielą się przez 3
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
kikikeke
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 25 mar 2017, 12:59
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Post autor: kikikeke »

A 3n nie oznacza przypadkiem liczby wyrazów? w takim przypadku ostatnim wyrazem byłby wyraz 9n?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

w pierwszym ciągu mamy n wyrazów
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
kikikeke
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 25 mar 2017, 12:59
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Post autor: kikikeke »

Dlaczego n a nie 3n?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(3,6,9,12,....3n\)
załóżmy że jest ich k, wtedy ze wzoru na k-ty wyraz ciągu arytmetycznego:
\(3n=3+(k-1)\cdot 3\\
3n=3+3k-3\\
3n=3k\\
k=n\)

czyli jest ich n
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
kikikeke
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 25 mar 2017, 12:59
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Post autor: kikikeke »

teraz już rozumiem- dziękuję CI bardo
ODPOWIEDZ