arytmetyczny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kaja222
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 44
Rejestracja: 04 mar 2017, 19:56
Podziękowania: 21 razy
Płeć:

arytmetyczny

Post autor: kaja222 »

Liczby 8 i 33 są odpowiednio pierwszym i szóstym wyrazem ciągu arytmetycznego .Wyraz ogólny tego ciągu ma postać
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(a_1=8\\
a_6=33\\
a_1+5r=33\\
8+5r=33\\
5r=25\\
r=5\\
a_n=a_1+(n-1)r\\
a_n=8+(n-1)\cdot 5\\
a_n=5n+3\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ