Ciąg an jest nieskończonym ciągiem geometrycznym, którego wyrazy spełniają warunek:
\(\begin{cases}
a5-a1=240\\
a4+a2=90
\end{cases}\)
a) wyznacz ten ciąg.
b) oblicz sumę sześciu początkowych wyrazów tego ciągu.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania
Wyznaczanie nieskończonego ciągu geometrycznego
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 14 gru 2016, 18:26
- Podziękowania: 2 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
a) \(\begin{cases}
a_5-a_1=240\\
a_4+a_2=90
\end{cases}\)
\(\begin{cases}
a_1q^4-a_1=240\\
a_1q^3+a_1q=90
\end{cases}\)
\(\begin{cases}
a_1 \left( q^4-1\right) =240\\
a_1q \left( q^2+1\right) =90
\end{cases}\)
\(\begin{cases}
\frac{ \left( q^4-1\right)}{q \left( q^2+1\right)} = \frac{8}{3} \\
a_1q \left( q^2+1\right) =90
\end{cases}\)
\(\begin{cases}
\frac{ \left( q^4-1\right)}{q \left( q^2+1\right)} = \frac{8}{3} \\
a_1q \left( q^2+1\right) =90
\end{cases}\)
\(\begin{cases}
3\left( q^2-1\right)= 8q \\
a_1q \left( q^2+1\right) =90
\end{cases}\)
\(\begin{cases}
q=9 \\
a_1q \left( q^2+1\right) =90
\end{cases}
\ \vee\begin{cases} \
q=-1 \\
a_1q \left( q^2+1\right) =90
\end{cases}\)
\(\begin{cases}
q=9 \\
a_1= \frac{5}{41}
\end{cases}
\ \vee\begin{cases} \
q=-1 \\
a_1=-45
\end{cases}\)
a_5-a_1=240\\
a_4+a_2=90
\end{cases}\)
\(\begin{cases}
a_1q^4-a_1=240\\
a_1q^3+a_1q=90
\end{cases}\)
\(\begin{cases}
a_1 \left( q^4-1\right) =240\\
a_1q \left( q^2+1\right) =90
\end{cases}\)
\(\begin{cases}
\frac{ \left( q^4-1\right)}{q \left( q^2+1\right)} = \frac{8}{3} \\
a_1q \left( q^2+1\right) =90
\end{cases}\)
\(\begin{cases}
\frac{ \left( q^4-1\right)}{q \left( q^2+1\right)} = \frac{8}{3} \\
a_1q \left( q^2+1\right) =90
\end{cases}\)
\(\begin{cases}
3\left( q^2-1\right)= 8q \\
a_1q \left( q^2+1\right) =90
\end{cases}\)
\(\begin{cases}
q=9 \\
a_1q \left( q^2+1\right) =90
\end{cases}
\ \vee\begin{cases} \
q=-1 \\
a_1q \left( q^2+1\right) =90
\end{cases}\)
\(\begin{cases}
q=9 \\
a_1= \frac{5}{41}
\end{cases}
\ \vee\begin{cases} \
q=-1 \\
a_1=-45
\end{cases}\)