Granica ciągu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
easytank
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 43
Rejestracja: 03 paź 2015, 14:00
Podziękowania: 2 razy

Granica ciągu

Post autor: easytank »

Obliczyć granicę ciągu
Załączniki
xdeee.png
xdeee.png (1.41 KiB) Przejrzano 2515 razy
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Pomnóż licznik i mianownik przez \(\left(n+\sqrt{n^2+3n} \right)\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Wtedy powinieneś otrzymać : \(\Lim_{n\to \infty } \frac{2}{n- \sqrt{n^2+3n} } =\Lim_{n\to \infty } \frac{2}{n- \sqrt{n^2+3n} } \cdot \frac{n+ \sqrt{n^2+3n} }{n+ \sqrt{n^2+3n} }=\Lim_{n\to \infty } \frac{2 \left( n+ \sqrt{n^2+3n} \right) }{-3n } =- \frac{2}{3} \Lim_{n\to \infty } \frac{ \left( n+ \sqrt{n^2+3n} \right) }{n } =\\
- \frac{2}{3} \Lim_{n\to \infty } \frac{ \left( 1+ \sqrt{1+ \frac{3}{n} } \right) }{1} =- \frac{4}{3}\)
easytank
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 43
Rejestracja: 03 paź 2015, 14:00
Podziękowania: 2 razy

Post autor: easytank »

Zrobiłem tylko chciałem zobaczyć wynik czy dobrze i jest ok Dziękuję ;)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Mażesz też sprawdzić przy pomocy jakiegoś programu graficznego:
ScreenHunter_1781.jpg
ScreenHunter_1781.jpg (24.63 KiB) Przejrzano 2504 razy
niebieskie to wykres funkcji \(y=\frac{2}{x- \sqrt{x^2+3x} }\)
czerwone to wykres funkcji \(y=- \frac{4}{3}\)
ODPOWIEDZ