ciąg liczbowy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
pompka
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 20 sty 2017, 08:38
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

ciąg liczbowy

Post autor: pompka »

Suma n-początkowych wyrazów ciągu liczbowego(an) wyraża się wzorem Sn=3n^3-2n+1
a). oblicz:(a2-a1)-3a3
b). suma ilu początkowych wyrazów wynosi 185.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: ciąg liczbowy

Post autor: eresh »

pompka pisze:Suma n-początkowych wyrazów ciągu liczbowego(an) wyraża się wzorem Sn=3n^3-2n+1
a). oblicz:(a2-a1)-3a3
b). suma ilu początkowych wyrazów wynosi 185.
wzór na sumę to na pewno ma tak wyglądać? ;)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
pompka
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 20 sty 2017, 08:38
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Post autor: pompka »

tak mi nauczycielka podała
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re:

Post autor: eresh »

pompka pisze:tak mi nauczycielka podała
to coś nie tak, bo równanie \(3n^3-2n+1=185\) nie ma rozwiązań w zbiorze liczb naturalnych
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
pompka
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 20 sty 2017, 08:38
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Re: ciąg liczbowy

Post autor: pompka »

to może ona się pomyliła czy dałoby radę zrobić to zadanie ze wzorem zamiast do potegi trzeciej to by zmienił do potęgi 2: Sn=3n^2-2n+1 była bym wdzięczna.A przed egzaminem zapytam.Chyba że też się nie da to już nie wiem.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: ciąg liczbowy

Post autor: radagast »

pompka pisze:Suma n-początkowych wyrazów ciągu liczbowego(an) wyraża się wzorem Sn=3n^3-2n+1
a). oblicz:(a2-a1)-3a3
b). suma ilu początkowych wyrazów wynosi 185.
\(S_3=3 \cdot 3^3-2 \cdot 3+1=76\)
\(S_2=3 \cdot 2^3-2 \cdot 2+1=21\)
\(S_1=3 \cdot 1^3-2 \cdot 1+1=2\)

\(a_3=S_3-S_2=76-21=55\)
\(a_2=S_2-S_1=21-2=19\)
\(a_1=S_1=2\)
No to
\((a_2-a_1)-3a_3=...\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Re:

Post autor: radagast »

eresh pisze:
pompka pisze:tak mi nauczycielka podała
to coś nie tak, bo równanie \(3n^3-2n+1=185\) nie ma rozwiązań w zbiorze liczb naturalnych
Nie jest tak źle. Ma. n=4. I taka jest odpowiedź :).
pompka
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 20 sty 2017, 08:38
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Post autor: pompka »

A suma ilu początkowych wyrazów wynosi 185
to mam obliczyc jakimś wzorem,proszę o podpowiedź
pompka
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 20 sty 2017, 08:38
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Post autor: pompka »

wiem że przynudzam ale z ciągami naprawdę mam duży problem.
pompka
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 20 sty 2017, 08:38
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Post autor: pompka »

Sn=3n^3-2n+1
185=3n^3-2n+1
w(4)=3*4^2-2*4-184=0

nie wiem może być coś takiego ,proszę sprawdzić
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

jest dobrze
n=4 jest jedynym rozwiązaniem, więc suma czterech wyrazów jest równa 185
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
pompka
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 20 sty 2017, 08:38
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Post autor: pompka »

Bardzo dziękuję,naprawdę jestem wdzięczny.Pozdrawiam
ODPOWIEDZ