ciąg i szereg

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
franco11
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 152
Rejestracja: 01 maja 2016, 07:18
Podziękowania: 80 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

ciąg i szereg

Post autor: franco11 »

Suma trzech początkowych wyrazów nieskończonego jest równa 6,
a suma S wszystkich wyrazów tego ciągu jest równa \(\frac{16}{3}.\)
Dla jakich liczb naturalnych n jet spełniona nierówność \(|S-S_n|< \frac{1}{96}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: ciąg i szereg

Post autor: radagast »

franco11 pisze:Suma trzech początkowych wyrazów nieskończonego jest równa 6,
a suma S wszystkich wyrazów tego ciągu jest równa \(\frac{16}{3}.\)
Dla jakich liczb naturalnych n jet spełniona nierówność \(|S-S_n|< \frac{1}{96}\)
Jeśli nie ma więcej informacji na temat tego ciągu , to zadanie jest nierozwiązywalne :(.
Pewnie tam jest napisane jeszcze, że to jest ciąg arytmetyczny albo geometryczny.
franco11
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 152
Rejestracja: 01 maja 2016, 07:18
Podziękowania: 80 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: franco11 »

Przepraszam tak : Suma trzech początkowych wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego jest równa 6,
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

No to:
\(\begin{cases} a_1 \cdot \frac{1-q^3}{1-q} =6\\ \frac{a_1}{1-q} = \frac{16}{3}\end{cases} \So a_1=...,q=...\)
Napisz co Ci wyszło . Powiem co dalej.
franco11
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 152
Rejestracja: 01 maja 2016, 07:18
Podziękowania: 80 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: franco11 »

\(q= \sqrt[3]{ -\frac{1}{2} }=-\sqrt[3]{ \frac{1}{2} }\)
\(a_1= \frac{16}{3}(1+\sqrt[3]{\frac{1}{2} })\)
franco11
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 152
Rejestracja: 01 maja 2016, 07:18
Podziękowania: 80 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: franco11 »

Przeliczyłem jeszcze raz miałem błąd
\(q=-\frac{1}{2}\)
\(a_1= 8\)

Teraz sobie poradzę przepraszam i dziękuję
ODPOWIEDZ