Matura rozszerzona próbna nowa era 2017

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Wikk
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 10 sty 2017, 19:27
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Matura rozszerzona próbna nowa era 2017

Post autor: Wikk »

W nieskończonym ciągu geometryczny a1=k, a2=k-1, suma ciągu wynosi 5. Oblicz k.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(q= \frac{k-1}{k}=1- \frac{1}{k}\\|q|<1\;\;\;czyli\;\;\;|1- \frac{1}{k}|<1\\k\in (\frac{1}{2};+ \infty )\)
\(S= \frac{k}{1-(1- \frac{1}{k}) }=5\\ \frac{k}{ \frac{1}{k} }=5\\k^2=5\;\;\;i\;\;\;k>0,5\\k= \sqrt{5}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ