oblicz granice ciagu - problem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
thoth
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 78
Rejestracja: 04 paź 2016, 19:11
Podziękowania: 27 razy
Płeć:

oblicz granice ciagu - problem

Post autor: thoth »

pomnozylem przez sprzezenie i sie zacialem, wydaje mi sie ze trzeba wylaczyc n+1 ale nie wiem jak heh
\(b_n=\sqrt{9^n+4 \cdot 3^{n+1}} - \sqrt{9^n+ 2^{n+1}}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(\Lim_{n\to\infty}\frac{9^n+4\cdot 3^n\cdot 3-9^n-2^n\cdot 2}{\sqrt{3^{2n}+4\cdot 3^n\cdot 3}+\sqrt{3^{2n}+2^n\cdot 2}}=\\
=\Lim_{n\to\infty}\frac{12\cdot 3^n-2\cdot 2^n}{3^n(\sqrt{1+\frac{12}{3^n}})+\sqrt{1+2\cdot (\frac{2}{3})^n})}=\\
=\Lim_{n\to\infty}\frac{12-2\cdot (\frac{2}{3})^n}{\sqrt{1+\frac{12}{3^n}})+\sqrt{1+2\cdot (\frac{2}{3})^n}}=\frac{12}{2}=6\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
kelly128
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 105
Rejestracja: 25 lip 2016, 09:06
Lokalizacja: Kraków
Otrzymane podziękowania: 46 razy
Płeć:

Post autor: kelly128 »

Dotąd dobrze, no to dalej...

...=\(\Lim_{n\to \infty } \frac{12 \cdot 3^n-2 \cdot 2^n}{ \sqrt{3^{2n}+12 \cdot 3^n} + \sqrt{3^{2n}+2 \cdot 2^n} }= \Lim_{n\to \infty } \frac{3^n(12 -2 \cdot (\frac{2}{3})^n)}{3^n( \sqrt{1+ \frac{12}{3^n} } + \sqrt{1+2 \cdot (\frac{2}{9})^n} ) }= \frac{12-0}{1+1} =6\)
ODPOWIEDZ